Vuoden 2024 Maaseutugradu

Vuoden 2024 Maaseutugradu: Anniina Muukkonen tutki maaseudun asukkaiden suhdetta metsiin

Vuoden 2024 ansiokas maaseutugradu palkittiin MUA-foorumi -webinaarin yhteydessä 30.10.

Palkinnon sai Anniina Muukkonen, Turun yliopisto. Häneltä kysyttiin tilaisuudessa, miten hän oli päätynyt tutkimaan  asukkaiden suhdetta metsiin. Hän kertoi olevansa kotoisin maaseudulta ja häntä kiinnostaa metsäasiat ja lisäksi hänestä tuntui, että maaseudun asukkaiden mielipiteet asiasta helposti jäävät piiloon. Nykyisin hän työskentelee kaavoituksen parissa.

Mua:n hallituksen ja palkintoraadin jäsen Aapo Jumppanen korosti, että kaikki viisi kilpailutyötä olivat erinomaisia ja avasivat uusia näkökulmia.

Tässä palkintoraadin tiedote:

——–

Korkeatasoinen kilpailu

Tänä vuonna kilpailuun lähetettiin kaikkiaan viisi gradua neljästä eri yliopistosta. Taso oli erittäin hyvä, suorastaan erinomainen.  Monet kilpailuun osallistuneista töistä olivat myös aiheeltaan tuoreita, uutta tietoa ja näkökulmia luovia.

Kilpailuun lähetetyt työt olivat:

Huohvanainen Larissa: Metsänomistajien metsäsuhteet. Narratiiviset tyyppitarinat. Itä-Suomen yliopisto, Historian ja maantieteiden laitos. Ympäristöpolitiikan oppiaine.

Laine Emilia: Sustainable farming without fields? Visions, silences, and the emergence of cellular agriculture in Finland  – Kestävää viljelyä ilman peltoja? Visiot, hiljaisuudet ja solumaatalouden kentän muodostuminen Suomessa. Helsingin yliopisto. Bio- ja ympäristötieteellinen tiedekunta, Master’s programme in Environmental Change and Global Sustainability. Globaalin kestävyyden oppiaine.

Muukkonen Anniina: Kun valo on tullut, niin metsä on mennyt. Avohakkuu ja kotiympäristön muutos maaseudun asukkaiden kokemana. Turun yliopisto, Humanistinen tiedekunta, Historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitos, Digitaalisen kulttuurin, maiseman ja kulttuuriperinnön tutkinto-ohjelma. Maisemantutkimuksen oppiaine.

Rovamo Mirkka: Maaperän lämpötilan ja kosteuspitoisuuden vaikutus typpikaasujen HONO, NO ja N2O päästöihin orgaanisessa maatalousmaassa. Itä-Suomen yliopisto, Luonnontieteiden ja metsätieteiden tiedekunta, Ympäristö- ja biotieteiden laitos. Ympäristötieteen oppiaine.

Tanja Niemi: The Power of Framing: the Meat Consumption Debate and Fall of the Climate Food Programme – Kehystämisen voima: Kiista lihan kulutuksen vähentämisestä ja Ilmastoruokaohjelman kaatuminen. Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu. Ympäristöjohtamisen oppiaine.

Kolme finalistia

Edellä mainittujen töiden joukosta valittiin tarkempaan tarkasteluun kolme finalistia, joiden katsottiin parhaiten kytkeytyvän yhteiskunnallisen maaseutututkimuksen alaan. Kolmen parhaan joukkoon nousivat: Anniina Muukkosen, Emilia Laineen sekä Tanja Niemen pro gradut.

Kaikki kolme työtä ovat hyvin kirjoitettuja ja sisältävät vahvan oman panoksen. Ne ovat myös menetelmällisesti hallittuja ja hyvin toteutettuja. Rovamon ja Niemen pro gradut kytkeytyvät laajasti keskustelun alla olevaan kestävyysmuutokseen ja ne ovat siten eräällä tavalla valtavirrassa. Kolmas, Muukkosen gradu puolestaan on asetelmaltaan perinteisempi, kun sen fokuksessa on ihmisen suhde (metsä)ympäristöön. Kaikki kolme tekijää osoittavat töillään kykynsä tehdä laadukasta tutkimusta. Kaikkiaan tässä esiin nostetuilla graduilla on omat vahvuutensa, joita on hieman vaikeata vertailla.

Näistä erinomaisista töistä vuoden 2024 Maaseudun uusi aika yhdistyksen gradupalkinnon sai Anniina Muukkosen tutkielma:

Kun valo on tullut, niin metsä on mennyt. Avohakkuu ja kotiympäristön muutos maaseudun asukkaiden kokemana.

Perustelut Muukkosen työn valinnalle ovat seuraavat: Muukkosen gradu imee mukaansa ja yllättää. Se on lähtökohdiltaan melko perinteinen, mutta hyvin kulkeva teksti vie lukijan mukaansa ja tempaa hänet luontevasti maaseudun ihmisten kokemusmaailmoihin. Vaikka metsätaloudella on Suomessa pitkät juuret, ei maaseudun asukkaiden kokemuksia metsätalouden vaikutuksista kotiympäristöön ole juuri tutkittu. Tämä työ täyttää omalta osaltaan tätä tutkimuksellista aukkoa. Toteutustapa on kohteensa oloinen, avoin mutta myös kriittinen. Muukkonen ei myöskään sorru ennakko-oletuksien myötäilyyn vaan tekee tarkkaa analyysiä erityyppisten asukkaiden kokemuksista. Aineiston kerääminen on suunniteltu hyvin ja mukaan on saatu monipuolinen joukko ihmisiä metsäkokemuksia pohtimaan. Johtopäätökset ovat myös kiinnostavia ja avaavat maaseudun muutokseen tärkeän näkökulman: muutos on jatkuvaa, mutta sen vaikutuksia ja seurauksia voi, ja pitää tarkastella monista näkökulmista. Muutos ei itsessään ole hyvä tai huono. Kolmen finalistin joukosta Muukkosen gradu erottuu, koska siinä maaseutu on vahvimmin tietoisena näkökulmana läsnä. Siksi tutkimus voidaan selkeimmin nähdä maaseutugraduna.

Onnea voittajalle!

——–

Maaseudun uusi aika -yhdistys palkitsee vuosittain ansiokkaan maaseutuaiheisen pro gradu -tutkielman tai ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon opinnäytetyön 300 euron stipendillä. Opinnäytetöiden arvioinnissa kiinnitetään huomiota opiskelijan tutkimustaitoihin sekä luovuuteen ja innovatiivisuuteen tutkimusta koskevissa ratkaisuissa. Lisäksi arvioidaan aiheen merkittävyyttä maaseutututkimuksen ja/tai maaseudun kehittämisen kannalta. Tekijän tulee osoittaa myös tuntevansa ajankohtaisia maaseutuun liittyviä keskusteluja.

HH

Scroll to Top